Word Diagnose Specialist Personenauto!

NexTechnician biedt de nieuwe opleiding ‘Diagnose Specialist Personenauto’ aan. Deze driejarige, diplomerende, opleiding is gezamenlijk door de auto-dealerbedrijven van NexTechnician ontwikkeld. Het gehele opleidingstraject sluit optimaal aan bij de hedendaagse praktijk én de toekomstige ontwikkelingen in de werkplaats van de autodealer. De vraag naar hoogwaardig opgeleid personeel met een talent voor abstract denken, een gezonde dosis van nieuwsgierigheid en een hoog analytisch vermogen wordt alleen maar groter in de mobiliteit branche. Daarom geven de merkdealers graag een baangarantie. Al voor het begin van de opleiding weet je welke merkdealer jouw werkgever wordt.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Studenten met een afgeronde mavo opleiding (vmbo-t) met in het eindexamenpakket wis- en natuurkunde of 4e jaars Havisten kunnen zich bij NexTechnician aanmelden voor deze opleiding. Daarnaast ben je gewend om zelfstandig en planmatig te werken. Je houdt wel van een uitdaging en uiteraard heb je veel affiniteit met autotechniek.

Wat ga je leren?

De elektronica in de auto speelt een steeds belangrijkere rol en de systemen zijn steeds meer met elkaar verknoopt in netwerken. Storingen worden daarmee ook steeds complexer. Het systematisch analyseren van een complexe storing en het vinden van een oplossing wordt je specialiteit. Steeds meer nieuwe telematica toepassingen komen op de markt. De specifieke wensen van een goed geïnformeerde klant worden steeds groter. Dit betekent dat er nieuwe oplossingen gevonden moeten worden en de klant goed wordt geadviseerd m.b.t. de mogelijkheden. Verschuivingen naar aandrijfvormen met alternatieve energiebronnen zoals elektrisch, waterstof, aardgas maar ook de toepassingen van nieuwe technologieën als autonoom rijden vragen om nieuwe kennis.

Kortom, het werken in de autotechniek wordt nooit saai!

Hoe ziet de opleiding eruit?

In het eerste leerjaar word je vooral via school (BOL) op het ROC van Amsterdam opgeleid. Op die manier ben je goed voorbereid voor het tweede leerjaar als je als ‘trainee Diagnose Specialist’ gaat starten bij het leerbedrijf, de autodealer.

Het tweede en derde leerjaar (BBL) van de opleiding vinden dus voornamelijk plaats op de werkvloer van de autodealer. Vanaf dat moment verdien je dus ook al een salaris!

Alle drie leerjaren zijn theoretisch en in de praktijk op een hoger (HBO) niveau en in een hoger tempo dan de reguliere niveau 4 (Technisch Specialist) opleiding bij ROC van Amsterdam. Extra onderwerpen binnen de ‘Automotiveactualiteit’ komen via de dealerorganisatie en andere externe partners aan bod.

Op deze manier wordt de opleiding bijvoorbeeld verrijkt met meerdere autodealertrainingen (fabriek/merk), het certificaat “Veilig werken (NEN 9140) aan Elektrische en Hybride voertuigen“, voorbereiding tot APK keurmeester lichte voertuigen en communicatie trainingen.

Tijdens de gehele opleiding werk je veel op projectbasis met een onderzoek-vraag waarbij je je opgedane kennis van de vak theorie en de praktijk combineert en weet aan te tonen. De projecten worden met concrete opdrachten uit de actuele praktijk van de autodealers opgezet. Om zo’n praktijkopdracht goed te kunnen uitvoeren moet je jezelf dus ook goed op de hoogte brengen van de achterliggende (vak)theorie. Het lesprogramma biedt dan ook vakken als Autotechniek, ICT, Nederlands en Technisch Engels.

Werken bij een autodealer

De Diagnose Specialist Personenauto is vaak de rechterhand van de werkplaatschef en de onmisbare “verbindende schakel” in het bedrijf. Je communiceert dan ook met klanten, collega’s en andere deskundigen. In je rol als Diagnose Specialist adviseer, controleer en begeleid je anderen. Je bent een aanspreekpunt tussen de werkplaats en de backoffice. Het goed leren omgaan met verschillende type mensen, en weten waar je het over hebt, is dus een vereiste. In jouw werk draait het vooral om:

  • Systematische aanpak van technische problemen in auto’s
  • Uitvoeren van ingewikkelde reparaties aan auto’s
  • Software aanpassen van auto’s
  • Overdragen en uitleg geven over werkzaamheden voortkomend uit een diagnose
  • Begeleiden en intern opleiden van leerlingen en collega’s
  • Veilig en milieubewust werken
  • Communicatie
Nextechnician Ontwikkelen
NexTechnician

Werkwijze aanmelding

Voordat je aan deze opleiding begint wordt er een overeenkomst gesloten met een autodealer die de baangarantie geeft. Haast je wel, want er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar in deze nieuwe en exclusieve opleiding!

De sollicitatieprocedure is vóór aanvang van de opleiding voltooid. Het bedrijf en de school sluiten een overeenkomst met de leerling af, waarin staat dat men bij voldoende resultaat en overgang naar het tweede leerjaar direct beschikt over een leerwerkovereenkomst met de betreffende autodealer.