Khalid leert alles over het onderhoud van Connexxion bussen

Khalid Bentyeb (32) kwam 4 jaar geleden vanuit Marokko naar Nederland. In Marokko was hij leraar Engels. In Nederland begon hij als facilitair medewerker. Na 3 jaar besloot hij dat het tijd was voor iets anders. Hij werkt nu als leerling servicemonteur voor Connexxion.

Een prachtige bus bij de uitgang

“In mijn baan als facilitair medewerker, kwam ik erachter dat ik iets miste”, aldus Khalid. “Ik wist altijd al dat ik graag met mijn handen werk, maar ik had niet de juiste achtergrond of scholing.” In oktober 2022 bezocht hij een Oriëntatiedag van Baan met Toekomst in het ROC in Amsterdam. “Net toen ik alles wel gezien had en naar huis wilde, zag ik bij de uitgang een prachtige bus staan”, vertelt Khalid enthousiast. De bus was onderdeel van een stand van Connexxion.

Khalid ging met de standhouders in gesprek en had een fijne klik met de mensen en het bedrijf. Hij besloot om zich op te geven voor een meeloopdag op de werkplaats van Connexxion in Haarlem. Ook hier werd hij enthousiast ontvangen. De sfeer was gemoedelijk en goed. En ook het werk leek hem interessant. Khalid’s besluit stond vast: dit wil ik gaan doen!”

De mouwen opstropen

Khalid zit nu in een driejarig werk-leertraject dat hem opleidt tot bedrijfsautotechnicus. Eén dag in de week volgt hij de opleiding aan het ROC in Amsterdam. Hier krijgt hij les in vakken zoals autotechniek, ICT en Nederlands en doet hij praktijkopdrachten. Naast het schoolbezoek werkt hij 4 dagen per week bij Connexxion. Zijn werkdagen begint Khalid met het doornemen van een lijst met geplande onderhoudswerkzaamheden. Het soort onderhoud varieert van rem-onderhoud tot een algehele check. Khalid: “Ik stroop de mouwen op en ga hiermee aan de slag.” Na afloop levert hij de lijst in bij de senior medewerker en gaat hij verder met het plaatsen van werkorders voor onderdelen.

Werken vanuit vertrouwen

Khalid startte bij Connexxion zonder enige kennis van techniek. Ook was hij nog Nederlands aan het leren. Vooral het vakjargon vond hij lastig. Toch vond hij de start erg prettig. “Ik werd met open armen ontvangen en alle collega’s stonden klaar om mij te helpen. Ook leerden ze mij het vakjargon snel bij.” Wat Khalid ook fijn vindt is dat hij zelfstandig mag werken. Zo heeft hij zelf een luchtcompressor vervangen. Hierdoor snapt hij nu veel beter hoe alles werkt en wat een luchtcompressor precies doet. “Er wordt veel gewerkt vanuit vertrouwen”, merkt Khalid op, ik kreeg al snel meer verantwoordelijkheden.” Het goede gevoel is wederzijds. De collega’s van Khalid zijn ontzettend blij met hem als collega en het werk dat hij verricht.

Duurzame toekomst bij Connexxion

Al op verschillende plekken in Nederland rijdt Connexxion met emissie-loze (stoten geen gassen uit) voertuigen, zoals elektrische bussen, taxi’s en ook treinen. Rond Schiphol zelfs met de grootste elektrische vloot van Europa. Hiermee draagt Connexxion actief bij aan het terugdringen van de uitstoot van het openbaar vervoer in Nederland. Transdev Nederland, het moederbedrijf van Connexxion, loopt voorop op het gebied van zero-emissie personenvervoer en andere vernieuwende oplossingen hierin.